Heb je een omgevingsvergunning nodig? Hoe ga jij op weg met de overheid?

Heb je een omgevingsvergunning nodig? Hoe ga jij op weg met de overheid?

Ik hou van fietsen, bijvoorbeeld lange afstanden fietsen op vakantie. Naast enkele kledingstukken gaan de tent, slaap- en kookspullen mee op de fiets.  Maar ook een rondje door het bos op de mountainbike vind ik leuk. En als ik naar de stad ga, vind ik met de fiets ook de comfortabelste manier.

Je kunt dus op vele manieren een fietstocht maken. Zo heb je de resultaatgerichte fietser die er van geniet om zo snel mogelijk van A naar B te gaan. En je hebt de omgevingsgerichte fietser die het heerlijk vindt om door een prachtig landschap te fietsen. Zo zal het de resultaatgerichte niet storen dat de tocht voert door een wat saaie omgeving en zal het de omgevingsgerichte fietser een worst wezen of hij een stuk omrijdt of niet.

Maar wat nu als deze twee fietsers samen op pad gaan? Gaan deze 2 soorten fietsers samen een leuke tocht hebben? Nee. De dynamiek van beide partners is te verschillend.

Deze tocht lijkt op een reis die bedrijfsleven en de overheid met elkaar maken bij een vergunningentraject. De overheid en het bedrijf hebben beide verschillende doelen in zo’n traject.

Het bedrijf wil graag snel bij de eindbestemming ‘vergunning verleend’ zijn.

De overheid echter, kijkt naar de diverse milieu-, en omgevingsaspecten en wil vooral een goede vergunning verlenen. Een vergunning waar het bedrijf en de handhaver mee kunnen werken en waarbij de buren, milieu en toekomstige generaties niet in het geding komen.

Misschien ontstaat nu het beeld dat het bedrijfsleven de resultaatgerichte fietser is en de overheid meer op de omgeving is gericht. De werkelijkheid is complexer. De resultaatgerichte kan zomaar de omgevingsgerichte worden en vice versa. Ik ken genoeg voorbeelden waarbij ik de overheid zeer resultaatgericht zie opereren en het bedrijfsleven juist omwegen zie maken.

De prettigste fietstochten maak je door met elkaar te bespreken waar je heen wilt en hoe je daar wilt komen. Samen een route uitzetten is leuker dan bij iedere afslag verrast te worden door je tourgenoot.

Wil jij verrassingen voorkomen? Bureau Lokkerbol helpt als onafhankelijk intermediair bouwen aan vertrouwen tussen overheid en bedrijfsleven: we kiezen samen de goede argumenten, de juiste toon en een passende aanpak.

Download hier de  tips  voor een soepeler vergunningentraject met de overheid.