twijfel je of de vergunning wel rond komt?

Twijfel je of de vergunning wel rond komt?

Hans heeft een recyclingbedrijf en heeft een Omgevingsvergunning nodig voor zijn bedrijfsactiviteiten. Hij koos een vergunningadviseur om hem bij te staan. Daarna heeft hij een prettig vooroverleg gehad met een vergunningverlener van de Omgevingsdienst/OD (of regionale uitvoeringsdienst/RUD) en diende vervolgens een vergunningaanvraag in.

Black box

Daarna blijft het stil. Te lang. Het begint ongemakkelijk te voelen. Af en toe houdt hij zijn adem in. Zou het wel goed gaan?

Wat is de overheid van plan? Wat gaat er gebeuren met de vergunningaanvraag?

Dit overkomt veel ondernemers.

Je stuurt dan maar eens mail of alles goed is ingediend bij de Omgevingsdienst. Of je volledig bent geweest met je aanvraag. Er gaan drie weken voorbij en je hebt nog geen antwoord. Je hebt geen idee wat er gaande is rondom jouw vergunningaanvraag.

Ga je bellen? 

Je wilt heel graag weten of je die vergunning krijgt. En wanneer? Dan kun je aan de slag met plannen en voorbereiden.

Maar je twijfelt. Zet je niet teveel druk bij de vergunningverlener? Misschien valt zo’n telefoontje niet goed. Of komt het wellicht te pusherig over? Je zou ook geïrriteerd kunnen raken tijdens het gesprek, want het duurt allemaal wel erg lang. Of het verknallen en dan onderop de stapel terecht komen. Of dat die vergunning er helemaal niet komt.

Je besluit om nog wat langer af te wachten.

Pak toch maar die telefoon!

Jij voelt je wellicht overgeleverd aan de grillen van de vergunningverlener. Er staat immers heel veel op het spel en je kunt maar op één plek een vergunning krijgen. En met de vergunningverlener die jij treft heb je het nou eenmaal te doen. Daar heb je geen keuze in.

Realiseer je echter dat ambtenaren in de ene situatie gelijk moeten handelen als in een andere gelijksoortige situatie. Ze mogen de één niet bevoordelen boven een ander. En ook niet benadelen.  Ze moeten werken met het principe van gelijke monniken, gelijke kappen. Daar is controle op binnen de overheid. Voor jouw vergunningverlener is het dus heel vanzelfsprekend om integer te werken. Heb dus geen vrees dat je vergunning niet verleend wordt of dat je dossier door persoonlijke willekeur onderop de stapel komt.

Zorg dat afrekent met die onduidelijkheid. Bel dus die vergunningverlener. Misschien duurt het nou eenmaal lang voordat je weer wat hoort en heeft dat geen bijzondere betekenis. En wees niet bang dat het je wordt nagedragen.

Wil jij dit soort gedoe voorkomen? Bureau Lokkerbol helpt als onafhankelijk intermediair bouwen aan vertrouwen tussen overheid en bedrijfsleven: we kiezen samen de goede argumenten, de juiste toon en een passende aanpak.

Download hier de tips  voor een soepeler vergunningentraject met de overheid.